Batterilagring ett lönsamt komplement till solenergi

OTM-solceller-lantbruk

Allt fler lantbrukare inser fördelarna med att investera i solceller. Att producera sin egen el ger inte bara ekonomiska besparingar utan bidrar också till en robust och hållbar energiförsörjning. – Lantbrukarna har varit först på bollen när det gäller solenergi. De har alltid haft ett tänk kring att producera sitt eget. Majoriteten av lantbrukarna lokalt har redan solcellsanläggningar, men vi ser nu att batterilagring börjar komma starkt, säger Oskar Thompsson.

Solcellsanläggningar har en teknisk livslängd på över 30 år och kräver minimalt med underhåll. De har inga rörliga delar och producerar el till en låg kostnad. En utmaning har dock varit att solproduktionen är som högst under sommarhalvåret, medan behovet av el kan variera över året. Här kommer batterilösningar in i bilden.

– Tidigare var det svårt att få till en bra kalkyl för batterilagring, men nu har tekniken kommit så långt att det verkligen lönar sig. Förutom att spara egenproducerad el kan man också använda batterierna för att kapa effekttoppar och sälja stödtjänster till Svenska Kraftnät, vilket skapar ytterligare intäktsmöjligheter, förklarar Oskar Thompsson.

Solceller på tak lantbruk
Lantbruksfastigheter är ofta optimala för solenergiproduktion.

Effekttaxa införs senast 2027 och kommer att påverka alla abonnemang. Timmen med det högsta effektuttaget under en månad blir avgörande för priset, vilket gör batterier ännu mer attraktiva för lantbruk med stora energibehov.

– Batterier kan med hjälp av AI-teknik styra sin laddning utifrån Nordpools spotpriser. De laddar sig när elen är billig och levererar när den är dyr. Det här ger stabilare elpriser och bättre kontroll över energikostnaderna, säger Oskar Thompsson.

Robusthet och energisäkerhet blir allt viktigare för lantbruket. Genom att installera ett ödriftsystem kan en hel gård försörja sig själv vid strömavbrott, något som ökar beredskapen inom livsmedelsproduktionen.

– Vi ser att MSB börjar ge stöd till lösningar som ökar samhällskritisk drift, främst inom vård och kommuner, men livsmedelsproduktionen är också viktig. Att lantbruket kan hålla igång sin verksamhet vid elbortfall är viktigt, menar Oskar Thompsson.

OTM Energi grundades 2017 av Oskar Thompsson, Tommy Bergström och Mats Josefsson, och har sedan starten fokuserat på att leverera helhetslösningar inom solenergi och batterilagring. Företaget arbetar med egen personal för att säkerställa kvalitet och enkelhet för kunden.

– Vi gör allt själva, från installation till byggnation. Många fastighetsägare byter tak i samband med att de investerar i solceller, och då kan vi kombinera takbyte med solcellsinstallation. Det blir både smidigare och mer kostnadseffektivt, berättar Oskar Thompsson.

Oskar Thompsson vid datorn vid sitt skrivbord
Oskar Thompsson är en av grundarna till OTM Eko Energi.

Marknaden för solenergi växer, och nya EU-direktiv kommer att kräva solceller på nybyggda kommersiella fastigheter och flerbostadshus. OTM Energi har även inlett ett långsiktigt samarbete med Region Kalmar, där man bygger solcellsanläggningar på flera sjukhus som en del av regionens hållbara energiplan. Ett exempel är en unik lösning som OTM Energi tagit fram där man placerar solceller över parkeringsplatser. På så sätt utnyttjas marken till både parkeringsyta och solcellsproduktion, samtidigt som bilarna till viss del skyddas mot väder och vind.

– Samarbetet med Region Kalmar är ett exempel på hur vi kan utveckla framtidens energilösningar tillsammans. Vi arbetar i en partnering-modell där vi inte bara levererar solceller utan hjälper till att hitta de bästa lösningarna utifrån miljö, ekonomi och kvalitet. Det gör att vi kan skapa hållbara och kostnadseffektiva anläggningar, säger Oskar Thompsson.

Artikeln kommer från Vetlanda-Postens temabilaga Jord & Skog, 2025-03-04

Läs mer om solenergi för lantbruk ->