Britt-Maries mjölkgård drivs numera av solen

Britt-Marie i sin lantrbuksfastighet i Sävsjö där hon valt att installera solpaneler

När den ekologiska mjölkbonden Britt-Marie Andersson i Sävsjö ville sätta solpaneler på sin nybyggda ladugård vände hon sig till lokala OTM Energi i Vetlanda. – Jag är en ekologisk och KRAV-godkänd bonde, så nu är det en skön känsla att också kunna producera min egen el, säger Britt-Marie Andersson.

Lantbruksfastigheter är i många fall optimala för solcellsanläggningar. Något som Britt-Marie Andersson valt att nyttja för sin nybyggda ladugård. Britt-Marie har en gård med mjölkkor, och hennes miljöintresse gjorde att hon började undersöka möjligheterna att sätta solceller på sin ladugård.

– Jag är en ekologisk och KRAV-godkänd bonde, så nu är det en skön känsla att också kunna producera min egen el. Och Arla har ett miljöprogram, så de är också glada när man har egen ström, säger Britt-Marie Andersson.

Solpaneler på taket på lantbruksfastighet
255 solpaneler pryder nu taket på Britt-Maries lantbruksfastighet

Britt-Marie begärde in anbud för projektet från några olika företag, och fastnade för OTM Energi som hon hörde av sig till.

– En kusin till mig hade träffat på dem och tyckte att de lät bra. Och det visade sig att de kunde sätta upp den största anläggningen utan att jag behövde göra en uppsäkring till extra kostnad för att kunna skicka ut överproduktionen till elnätet.

Ko som kikar fram i Britt-Marie lantrbuksfastighet - nu med solceller på taket
”Jag är en ekologisk och KRAV-godkänd bonde, så nu är det en skön känsla att också kunna producera min egen el”, säger Britt-Marie.

Solceller för lantbruk

På OTM anpassar vi våra solanläggningar utifrån hur stort eller litet lantbruket är och utifrån dess verksamhet och förutsättningar. I den mån det går försöker vi alltid tillgodose lantbrukarens egna önskemål och krav.

Eftersom det ofta finns djur i byggnaden där solpanelerna ska sitta är det såklart extra viktigt med säkerhet, kabelskydd och överspänningsskydd – ett område där vi på OTM har kunskapen om vad som krävs.

Britt-Marie i sin ladugård med hund och kor
”Jag har hört av en duktig elektriker som var här och såg det att det ser välgjort ut”, säger lantbrukaren Britt-Marie.

Varje lantbruksfastighet är unik, och det är viktigt att se över förutsättning såsom befintlig el. Hur kablarna går och vilket skick de har, finns det flera abonnemang, kan de slås ihop, var är det möjligt att placera växelriktare så att de sitter skyddat, och så vidare. Taklutningen är en annan faktor. Äldre ladugårdar har ofta branta tak med runt 45 graders lutning, medan de moderna är lite flackare vilket gör att solen ofta kan gå över taket och ge mer solinstrålning.

Britt-Marie Anderssons ladugård ligger i öst-väst-läge med ett flackt plåttak, vilket innebär att hon kan ta del av solinstrålningen i stort sett hela dagen, på både förmiddag och eftermiddag.

Bild över lantbruksfastighetens tak med solpaneler.
Britt-Marie kan ta del av solinstrålningen i stort sett hela dagen.

”Allt gick perfekt, så jag är nöjd”

Britt-Marie säger att installationen skedde smärtfritt utan att hennes verksamhet stördes, och hon är nöjd.

– Jag har inget att klaga på, allt gick perfekt, så jag är nöjd.

– En annan är inte så tekniskt lagd, men jag har hört av en duktig elektriker som var här och såg det att det ser välgjort ut. Och nu får jag lägre elräkning, det är ju positivt. På sommaren får jag till och med tillbaka pengar när det är mycket sol. Elen räcker ungefär till min produktion, men på vintern är det ju dåligt med sol så jag får köpa in. I framtiden önskar jag bara att det skulle gå att lagra elen på plats, säger Britt-Marie Andersson.

Läs mer om Britt-Maries solcellsanläggning ->