Solceller för gjuteriet – så lyckades de med investeringen

Vetlanda Gjuteri har nu solceller på taket

Vetlandagjuteriet ville bidra till kommande generationer så de satsade på förnybar energi. Jimmy Nilsson, ägare Vetlanda Gjuteri Fastighet AB, berättar om samarbetet med OTM Energi, när de valde att installera solceller på sin omkring 2 300 kvadratmeter stora takyta.

– Vi inledde diskussioner med OTM Energi i början av 2022 och efter semestern tryckte vi på knappen och bestämde oss för att sätta igång. Det här är ett långsiktigt samarbete som har visat sig vara över all förväntan.

– En enkel och tydlig kommunikation är viktigt för mig och när man ska göra en så här stor investering vill man veta att man träffar rätt, och det har vi gjort med OTM, säger Jimmy Nilsson, ägare Vetlanda Gjuteri Fastighet AB.

Vetlanda Gjuteris tak, nu beklätt med solpaneler från OTM
Anläggningen producerar årligen 130.000 kWh.

Ett lokalt solcellsföretag viktigt

OTM Energi jobbar med helhetslösningar för solcellsanläggningar och batterilager i södra Sverige. Såväl konsultation, projektering, installation samt driftsättning och felsökning ingår. Det var just den lokala anknytningen i samband med bra kommunikation som var avgörande för Vetlanda Gjuteri i deras val av solcellsleverantör.

– Jag satte mig ner och funderade över hur vi skulle göra för att hantera de ökade elkostnaderna och visste att vi ville jobba med en aktör som är hållbar och samtidigt har ett ekonomiskt perspektiv. Vi tittade både på OTM och en aktör i en annan stad, men det blev ganska snabbt tydligt att vi ville jobba med ett företag på plats i Vetlanda. Det lokala samarbetet är jätteviktigt både för oss och för hela kommunen och det skapar arbetstillfällen i regionen, säger Jimmy.

Solceller för industri – hållbart och ekonomiskt

Hållbarhetsperspektivet är en viktig del för många industrier som installerar solceller, men även ekonomi kommer högt upp på listan. Många känner att de vill säkra delar av sina elkostnader på det mest effektiva sätt man kan, och där kan vi på OTM hjälpa till. Vi gör alltid en genomgående analys där vi tittar på företagets unika förutsättningar och hur de förbrukar sin el idag. När vi samlat in all information gör vi på OTM en noggrann projektering för varje kund, som utgår från verksamheten och fastighetens förutsättningar. Det finns inga färdiga lösningar, utan varje projektering är unik och anpassad.

Vetlanda Gjuteris solcellsanläggning ovanifrån.
Solcellsanläggningen på Vetlanda Gjuteri från ovan.

Den väl utarbetade projekteringen var något som Vetlanda Gjuteri varit mycket nöjda med eftersom det skapat både trygghet och enkelhet.

De fick en komplett helhetslösning med en kontaktperson att vända sig till. OTM monterade och driftsatte anläggningen med egen personal – medarbetare som är specialister på allt ifrån projektering till montering. Genom att anlita en etablerad och pålitlig leverantör kan man som kund också lita på att leverantören håller koll på allt som händer inom branschen med regler och nya lösningar. En trygghet för kunden, som kan lita på att de får en säker och noggrannt utförd solcellsanläggning, något som Vetlanda Gjuteri nu kan ha glädje av i många år framöver.

Så mycket producerar solcellerna per år

Vetlanda Gjuteri satsade på en framtidssäkrad anläggning som går att utveckla och komplettera med energilager, vilket innebär att man i framtiden kan få fler funktioner än produktion av solel, exempelvis att kapa effekttoppar och därmed hitta ytterligare kostnadsreducering. En klok investering för framtiden.

Installerad effekt: 177 kWp

Årlig produktion: 130.000 kWh/år

Klimatnyttan som solceller gör innebär reducerat CO2-utsläpp med 350 gr per producerad kWh. Med andra ord så bidrar Vetlanda Gjuteri till en C02-besparing på 45,5 ton per år.
Vilket motsvarar utsläppen från ca 30.300 mils bilkörning med bensinbil.

Läs mer om Vetlanda Gjuteris solcellslösning här ->

Vill du veta mer om vilka möjligheter det finns för solceller och batterilager för din industrifastighet? Kontakta oss på OTM!